Mănăstirea Saon, de la Balta Saon

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Mănăstirea Saon, de la Balta Saon

Mesaj Scris de C.Arsene la data de Mar Apr 30, 2013 12:30 am

Am descoperit Mănăstirea Saon din Dobrogea în urma asfaltării drumului care duce către aceasta, şi care face parte din proiectul Triunghiul mănăstirilor. Lăcaşul se află la o distanţă de 11 kilometri spre Niculiţel, din localitatea Tulcea. Drumul, printre dealuri cu vii, duce pe o frumoasă esplanadă din faţa Mănăstirii Saon, având hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Mănăstirea Saon a luat fiinţă sub stăpânirea otomană în anul 1846, prin plecarea unor călugari de la Mănăstirea Celic-Dere.

Mănăstirea Saon se află lângă celebra baltă a Saonului, unde măicuţele pescuiesc, iar pe proprietatea lăcaşului se mai găseşte o moară de vânt, care folosea la producerea făinii şi mălaiului, o crescătorie de păuni şi mulţi, mulţi stupi de albine.

Inedit

În luna martie 2013, mai mulţi hoţi din localitatea Niculiţel au furat din cutia milei aflată în Mănăstire. Uitându-se în jur, hoţii nu au vazut măicuţele, aşa că s-au pus pe furat. Au uitat însă să se uite şi în Sus, de unde camerele de suraveghere, îi supravegheau, ce să vezi, pe aceştia.

Atunci când au revenit să vadă ce se mai afla în aceeaşi cutie a milei, măicuţele i-au văzut pe camere şi au închis uşile Mănăstirii, chemând apoi poliţia.

Puţină istorie

Mănăstirea s-a născut sub ocupaţie otomană în 1846. La 1 septembrie 1909 a fost pusă temelia bisericii noi. Din cauza primului război mondial, construcţia a fost întreruptă. Cutremurul din 1940 a provocat prabuşirea turlelor. După anul 1956 reconstrucţia turlelor a fost reluată, iar în 1959 lăcaşul a fost sfinţit. Saonul a fost transformat în mănăstire de maici. Un decret comunist, care a afectat mai multe mănăstiri din ţară, a desfiinţat mănăstirea în anul 1959, redevenind mănăstire de sine stătătoare în anul 1990.Toate imaginile au fost realizate cu un aparat compact Nikon L18, strămoș al Nikon Coolpix L610, despre care ați putut citi într-o postare mai veche.

C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins

Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013

Vezi profilul utilizatorului http://www.calatorie-fotografie.net

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum