Cu ardelenii la ECLIPSĂ - fotografiind eclipsa de soare prin filtrul ND Hoya 400x

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Cu ardelenii la ECLIPSĂ - fotografiind eclipsa de soare prin filtrul ND Hoya 400x

Mesaj Scris de lucib la data de Dum Mar 22, 2015 4:03 am

Vineri, 20 martie, ultima zi a iernii astronomice, ne-a adus și un fenomen mult mai interesant: o eclipsă totală de soare. Sau, să fim exacți, o eclipsă totală din estul Groenlandei și până în insulele Faeroe și o eclipsă parțială pe teritoriul României, unde gradul maxim de umbrire a discului solar a fost de 63%.

Cu alte cuvinte, spre deosebire de intens mediatizata eclipsă din 1999, care și-a făcut simțite efectele în special în sudul țării, anul acesta ardelenii au fost cei mai favorizați, putând observa acest rar fenomen astronomic, care a fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri.

Astfel, egiptenii din antichitate își închipuiau că soarele a fost luat de pe cer pentru că nu au ascultat poruncile faraonului lor (lucru care le era de altfel insuflat de înțelepții regatului, ca o formă de a ține populația cât mai supusă). Nici în Evul Mediu nu au lipsit interpretările mitice asupra eclipselor, vikingii închipuindu-și că șarpele demonic din Midgard a înghițit soarele, până ce zeul Thor urma să i-l smulgă înapoi, într-o luptă prevestind sfârșitul lumii.

Știm în prezent că lucrurile nu țin deloc de supranatural, ci doar de plasarea Lunii  între Pământ și Soare, astfel că pentru un interval de ordinul a puțin peste o oră, lumina solară nu mai ajunge pe planeta noastră, ea fiind complet obstrucționată de discul selenar. Astfel, anul acesta am putut asista la o eclipsă de o oră și 6 minute, răstimp în care umbra Lunii a parcurs 5800 km pe suprafața terestră.

La Cluj, maximul eclipsei de soare a fost atins la ora 11:47, moment pe care îl puteți vedea în imaginea de mai jos:Cadrul de mai sus a fost realizat la un timp de expunere de 1/2000 sec., f/8, ISO 100, activând filtrul ND încorporat al aparatului Nikon P7100 și filtrând suplimentar lumina solară prin filtrul cu densitate neutră Hoya NDX 400 52 mm (care, după cum îi sugerează și numele, permite doar o fracțiune de 1/400 din lumina disponibilă să pătrundă pe senzorul fotosensibil).

Puteți astfel constata motivul pentru care se recomandă privirea eclipselor de soare DOAR folosind instumente eficiente de filtrare a luminii, în caz contrar vederea putând fi compromisă iremediabil.

De remarcat că, dezactivând ND-ul încorporat în aparat pentru o expunere ceva mai luminoasă, am reușit, după cum puteți vedea în cadrul de mai jos, capturarea haloului de radiație ce învăluie soarele (coma). De altfel, eclipsele reprezintă unul din puținele momente în care astronomii pot studia îndeaproape acest halou, motiv pentru care aceste momente rare prezintă o importanță științifică deosebită.Îndepărtând ușor filtrul ND de obiectivul aparatului, am reușit obținerea unor reflexii interesante pe suprafața acestuia, ajungând să multiplic forma de semilună luată de discul solar întunecat parțial de suprapunerea aparentă a Lunii pe suprafața sa.Dacă ați pierdut eclipsa de vineri, puteți să vă notați de pe acum în agendă data viitoarei eclipse de soare vizibile din România: 21 iunie 2020.
avatar
lucib
Membru Distins
Membru Distins

Posts : 563
Points : 1267
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO

Vezi profilul utilizatorului http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sus In jos

am fotografiat si eu eclipsa

Mesaj Scris de cristianphotos.ro la data de Lun Mai 25, 2015 11:30 pmEclipsa de anul acesta , am fotografiato cu un d610 pe care am montat un obiectiv 70-200mm de la sigma . Aveam la dispozitie geam fumuriu de sudura dar am optat pentru un filtru ND x4.

cristianphotos.ro
Membru Activ
Membru Activ

Posts : 13
Points : 35
Join date : 14/05/2015

Vezi profilul utilizatorului http://www.cristianphotos.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum