Distribuiţi
In jos
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
Vezi profilul utilizatoruluihttp://fotografiecluj.blogspot.ro

Experimente de developare manuală cu filmul Fomapan ISO 100

la data de Lun Noi 11, 2013 4:23 am
Dintotdeauna m-a fascinat fotografia pe film, însă singura dată când asistasem la o developare fusese în urmă cu 19-20 de ani, alături de bunicul meu, vechi pasionat de fotografie, de la care am moștenit și eu "microbul", alături de un Zorki 4 despre care v-am mai povestit. Prin urmare, când am aflat că se va organiza la Cluj un workshop de fotografie pe film, la care urma să developăm cu toții câte un film, iar apoi să ne scoatem fiecare propriile poze pe hârtie, am fost între primii înscriși.

Am avut astfel ocazia de a fotografia pe un film Fomapan Classic ISO 100, în lumina excelentă a unei dimineți de toamnă, pentru ca, apoi, revenit în laborator, să-i extrag și rotunjesc capătul, pregătindu-l pentru încărcarea pe spirala tancului de developare, iar apoi să-l introduc, rotație cu rotație, pe aceasta.

Au urmat pașii uzuali ai developării filmului: umplere cu revelator -> agitare din minut în minut -> golirea tancului după 7 minute -> clătire - > umplere cu fixator -> agitare din minut în minut -> golirea tancului după 3 minute -> clătirea finală a filmului și punerea sa la uscat.

Mai departe, am trecut la proiectarea pe hârtie fotosensibilă a fotografiilor de pe film, utilizând aparatul de mărit. Și aici, procedeul e oarecum similar developării: după expunerea hârtiei cu imaginea de pe film, aceasta e trecută succesiv prin tăvițele cu revelator, apă și fixator, după care pozele ajung la uscat, pe sfoară.

Ajuns acasă, am scanat filmul, pentru a analiza mai îndeaproape pozele. Constat că, deși acesta nu e la nivelul unui Kodak BW400CN în ceea ce privește granulația (în pozele pe film Fomapan sunt vizibile unele striații în zonele de gri închis, ca și cum emulsia ar cristaliza pe o suprafață milimetric mai mare decât ar fi ideal), imaginea finală arată bine, cu un look vintage de invidiat. Iar prețul e undeva la 60% din cel al Kodak-ului de calitate profesională menționat anterior, deci pot spune că Fomapan-ul produs în Cehia își merită banii.

Puteți vedea, în cele ce urmează, imaginile mele preferate de pe filmul Fomapan, împreună cu "EXIF"-ul lor (unul din învățămintele importante ale workshop-ului a fost să notăm parametrii cu care am realizat fiecare fotografie, pentru a putea analiza la final rezultatul în cunoștință de cauză):


1/250 sec., f/8


1/500 sec., f/4


1/90 sec., f/16


1/1000 sec., f/5,6


1/125 sec., f/5,6


1/60 sec., f/19


1/250 sec., f/2


1/90 sec., f/16


1/15 sec., f/2,8

Toate imaginile au fost realizate cu aparatul SLR Nikon F60, cu obiectivul de 50 mm f/1,8.

Și, desigur, cel mai plăcut lucru este că știi că te-ai ocupat de imaginile tale în toate etapele, de la A la Z. Sau mă rog, de la D la F (de la declanșarea aparatului la fixarea imaginii pe suportul fotosensibil).

Va trebui în perioada următoare să "sap" puțin prin pivniță, să regăsesc trusa de procesare a filmelor a bunicului - nefolosită de aproape douăzeci de ani - și să îi dau o viață nouă Smile.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum