Distribuiţi
In jos
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
Vezi profilul utilizatoruluihttp://fotografiecluj.blogspot.ro

Frumusețea de la un pas de noi - în natură cu Nikon 60 mm Micro f/2,8 AF-D

la data de Sam Oct 26, 2013 3:15 pm
Se spune că frumusețea stă în lucrurile mărunte... însă pentru a o descoperi, trebuie să privim cu atenție în jurul nostru și, de îndată ce descoperim ceva interesant, să dispunem de instrumentele potrivite pentru a le imortaliza în mod corespunzător. Astfel, dacă ne limităm la un obiectiv de kit, deși avem impresia că am făcut o poză de calitate acceptabilă. la examinarea pe calculator vom constata că e extrem de soft, detaliile pierzându-se într-o masă difuză, fiind insuficient conturate.

Acest neajuns poate fi ușor remediat prin utilizarea unui obiectiv macro, grație căruia detaliile fine ale unui subiect de mici dimensiuni vor putea fi capturate în fotografia noastră, de la o distanță minimă de lucru mai scurtă decât a obiectivelor de uz general.

Obiectivul macro prezintă câteva avantaje în comparație cu soluțiile de buget redus, pe care le-am prezentat în secțiunea de accesorii:

  • Dacă la folosirea tuburilor macro distanța de focalizare se scurtează extrem de mult, noi nemaiputând încadra unele obiecte în întregime, riscând de exemplu să ciuntim marginile unei flori ceva mai mari, cu un obiectiv macro vom putea varia distanța de la care fotografiem după preferințe, încadrând subiectul în întregime.
  • Lentilele macro ce se montează pe obiectivele convenționale pentru a permite apropierea mai puternică de subiect atrag inevitabil o deteriorare a calității imaginii finale - dezavantaj de care scăpăm la fotografierea cu un obiectiv macro dedicat.
  • Și, desigur, vom putea folosi obiectivul macro și pe post de obiectiv fix de uz general Nu mai ratăm așadar unele cadre din cauza tubului macro montat pe aparat, fix când treceam pe lângă un reper interesant, dar am fi pierdut prea mult timp să-l demontăm.

Eu mi-am achiziționat un Nikon 60 mm Micro f/2,8 AF-D, un obiectiv de concepție mai veche, lipsit de motorul de focalizare (ce a fost introdus pe modelul AF-S, lansat în 2008), dar perfect capabil să focalizeze automat pe aparate precum D90-ul meu, ce dispun ele însele de motorul încorporat. Dincolo de prețul ceva mai mic de achiziție, tocmai focalizarea mecanică a fost unul din criteriile ce mi-au orientat achiziția: doream un obiectiv pe care să-l pot utiliza și pe SLR-ul meu pe film, Nikon F60, capabil să focalizeze automat doar cu obiectivele AF-D (mecanice și dotate cu inel de diafragmă), nu și cu mai recentele AF-S-uri.

Încă un aspect de apreciat la obiectivul de 60 mm AF-D este construcția sa, din metal și sticlă, ce dă o senzație de soliditate ce nu mai poate fi întâlnită în prezent decât la obiectivele de clasă profesională. Oricum, la aproape 2000 lei nu avem de-a face cu un obiectiv ieftin, asta e sigur.

Dar mai bine să vedem în continuare câteva imagini din natură capturate cu acesta:


Albinuță la polenizat - o priveliște neobișnuită pentru luna octombrie, dar cu încălzirea globală totul devine posibil
1/250 sec., f/7,1, ISO 200


Buburuză, la distanța minimă de focalizare (22 cm față de planul senzorului)
1/500 sec., f/10, ISO 800


Buburuză, privită în habitatul ei natural
1/160 sec., f/9, ISO 800


Insectă curioasă
1/250 sec., f/11, ISO 800


Inflorescență cu ghimpi
1/200 sec., f/9, ISO 640


Inele de creștere. Putem folosi obiectivul macro și pentru obiecte de dimensiuni ceva mai mari, atunci când dorim evidențierea tuturor detaliilor profilate pe suprafața acestora
1/160 sec., f/11, ISO 640


Ciupercă de lemn. La fotografierea unor subiecte plane, trebuie să avem grijă la menținerea orizontalității aparatului
1//250 sec., f/13, ISO 640


Scaiete. Structurile complexe sunt cel mai bine puse în valoare de obiectivele macro
1/320 sec., f/10, ISO 400


Toporaș. Fotografie obținută prin suprapunerea a două imagini, una focalizată pe petale, cealaltă pe pistil.
1/250 sec., f/13, ISO 640
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
Vezi profilul utilizatoruluihttp://fotografiecluj.blogspot.ro

Re: Frumusețea de la un pas de noi - în natură cu Nikon 60 mm Micro f/2,8 AF-D

la data de Mar Ian 21, 2014 3:06 pm
Dacă în prezent vremea nu mai e favorabilă ieșirilor în natură pentru fotografia macro (sau, cel puțin, nu pentru subiecte precum florile și insectele, pentru care va trebui să așteptăm primăvara), nu înseamnă că ar trebui să lăsăm obiectivul macro deoparte.

Din contră, vremea urâtă își are farmecul ei când o privești din confortul propriei locuințe. Am profitat astfel de geamul ud, stropit de ploaia acestei ierni fără zăpadă, pentru a fotografia această lume întoarsă pe dos... la propriu.

Mai exact, picăturile de apă de pe geamul ud se comportă ca niște lentile convexe, astfel încât dacă ne apropiem suficient de mult de acestea - lucru perfect posibil cu obiectivul de 60 mm - vom obține o imagine micșorată și răsturnată a scenei contemplate în mod normal pe fereastră.

Evident, fenomenul va fi vizibil în fiecare picătură de apă, astfel că obținem ceva similar unui caleidoscop fără a avea nevoie de echipamente auxiliare. Singura condiție este să focalizăm manual, astfel ca aparatul să nu ignore picăturile și să creadă că dorim să fotografiem peisajul din exterior.

Însă grație cursei lungi a inelului de focalizare de pe obiectivul macro de 60 mm, acest lucru nu este o problemă; din contră, vom ști exact când am obținut scharf-ul maxim pe picătura plasată în punctul de forță al imaginii noastre, pentru un impact vizual optim. Puteți vedea rezultatul în imaginea de mai jos:

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum