Distribuiţi
In jos
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
Vezi profilul utilizatoruluihttp://fotografiecluj.blogspot.ro

Spectacolul de artă tradițională chinezească, văzut prin obiectivul de 35 mm f/1,8

la data de Joi Oct 10, 2013 4:25 pm
Dacă primele contacte dintre un diplomat român și unul chinez au avut loc încă din 1880, relațiile oficiale la rang de ambasadă vor fi stabilite pe 5 octombrie 1949, România devenind astfel a treia țară care recunoștea oficial Republica Populară Chineză.

Acest moment, de la care se împlineau zilele trecute 64 de ani, a fost sărbătorit nu doar la nivel diplomatic, ci și în institutele Confucius de pe cuprinsul României, eu având ocazia de a asista la ceremonialul de la Cluj (aici funcționând începând cu anul 2009, un Institut Confucius, în cadrul FSEGA).

Spectacolul de artă tradițională chinezească a avut loc în Auditorium Maximum, vechea sală a Filarmonicii din Cluj, o locație cum nu se putea mai potrivită pentru o asemenea manifestare, ce a cuprins de la o demonstrație de wu shu și acrobații într-un stil ce ne amintește inevitabil de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, la muzică tradițională, cât și dansuri specifice Chinei.

Nu aș fi ratat ocazia de a fotografia acest spectacol inedit (cel puțin pentru noi, românii). O alegere inspirată în acest sens a reprezentat-o obiectivul Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G, grație căruia am putut fotografia întreg ceremonialul exclusiv în lumina existentă, fără a avea vreodată nevoie de blitz - și aceasta pe un aparat cu performanțe medii în lumină slabă, Nikon D3100.

Talentații acrobați chinezi au dat dovadă de o mobilitate ieșită din comun, capabili fiind a se da peste cap dintr-un salt:


La finalul numărului lor, acrobații au format o piramidă umană:


Singura fotografie din seria de față ce nu a fost realizată cu obiectivul de 35 mm, ci cu un 135 mm f/2,8 pe montură M42, înfățișează o cântăreață la Pipa, instrument tradițional chinezesc cu coarde ciupite, oarecum asemănător cu lăuta din folclorul românesc:


Însă dacă vă imaginați chinezii ca un popor ancorat în tradiții, sunteți departe de a vă fi făcut o imagine completă: sunt excelenți păstrători ai tradițiilor, dar pot dovedi măiestrie și talent și atunci când îmbrățișează arte specific europene. Am putut asista astfel la un solo din Nunta lui Figaro, cu acompaniament de pian, tânărul artist chinez dovedind o stăpânire excelentă a versurilor în limba italiană:


Nu au putut lipsi din program scenele de dans tradițional, spectacolul fiind oferit de școala de arte Ningbo:

...și, desigur, imaginea nu ar fi fost completă fără o demonstrație de Taichi (Tai Chi Chuan pe numele său întreg), un renumit stil de arte marțiale interne cu rădăcini în China anilor 1100 î.e.n.:

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum